Glas-in-loodrestauratie

Een glasraam is ontworpen om ons te behoeden voor de elementen en om de buitenwereld buiten de deur te houden. Toch is een glas-in-loodraam kwetsbaar en het aantreffen van een niet-gerestaureerd glasraam is dan ook uitzonderlijk.

Een glasraam in situ moet na restauratie aan bepaalde eisen blijven voldoen. Het moet een gebouw wind- en waterdicht houden en veel restauratiematerialen zijn helemaal niet opgewassen tegen extreme fluctuaties in licht, temperatuur en vocht. Dit in tegenstelling tot een ‘museale restauratie’ waarbij dit soort invloeden geen rol meer spelen. Dit maakt dat elke restauratie weer een unieke aanpak verlangt.

De restauratie van een glas-in-loodraam is uiteenlopend. Het omvat zaken als het verlijmen of vervangen van gebroken of ontbrekende glasstukken en het repareren of (deels) vervangen van het loodnet. Het kan voorkomen, in het geval van een herbestemming, dat een glasraam tot een kleiner of groter formaat vermaakt wordt.

Op deze pagina, een greep uit de werkzaamheden binnen de glas-in-loodrestauratie. Deze variëren van het fixeren van onthechtende glasverf en het maken van koude retouches, tot het maken van een volledig gebrandschilderde aanvulling. Of het zeer secuur loodzetten en solderen van flinterdunne 16de en 17de eeuwse glasstukken.

Een greep uit de werkzaamheden

glasramen
Portfolio case 1 test
paneel
Portfolio case 2 test

Complete restauratie van een 15de eeuwse gebrandschilderd paneel, met gebrandschilderde reconstructie

Restauratie van een 17de eeuws gebrandschilderd glasstuk